Wednesday, June 29, 2011

Apa itu kasih sayang

Apa Itu Cinta dan Kasih Sayang – Sebagai seorang manusia biasa saya butuh cinta dan kasih sayang, namun apakah kalian tahu apa itu cinta dan kasih sayang ? disini saya akan sedikit menjelaskan lewat kata-kata indah atau puisi tentang pengertian cinta dan kasih sayang.

“Apa Itu Cinta dan Kasih Sayang”

… Bagaikan lampu; perlu diisi dengan minyak dari hati seseorang, jika tidak, cahayanya akan meredup.

… Bagaikan api; tetapi apabila ia menghangatkan hatimu atau menghanguskan rumahmu, kau tak pernah bisa mengatakannya.

… Bagaikan kupu-kupu; ia pergi kemana ia suka dan ia bersuka kemana ia pergi.

… Bagaikan selembar karya seni; bahkan yang paling kecilpun dapat begitu indah.

… Bagaikan selembar kanvas yang dihiasi keindahan panorama alam dan bersulamkan benang-benang imajinasi.

… Bagaikan matahari yang muncul dari awan-awan dan menghangati jiwa kita.

… Satu-satunya kekuatan yang mampu mengubah musuh menjadi sahabat.

… Wajah kehidupan, topeng kematian, awal mula penciptaan dan peniup napas kehidupan.

… Rasa dahaga untuk berhubungan erat, bukan sekedar perasaan, namun jiwa seutuhnya.

… Sebuah pergumulan, sebuah peperangan, sesuatu yang senantiasa tumbuh dan berkembang.

… Perhatian yang penuh pada kehidupan dan pertumbuhan orang yang sangat kita kasihi.

… Bagaikan melihat hantu, kita semua membicarakannya, tapi hanya segelintir orang yang pernah menjumpainya.

… Lambang keabadian; ia menyatukan semua tujuan waktu.

… Sesuatu yang menakjubkan, kamu tidak perlu mengambilnya dari seseorang untuk diberikan kepada orang lain, kamu selalu memilikinya lebih dari cukup untuk diberikan kepada orang lain.

… Ekspresi kesederhanaan dalam emosi, kerinduan yang tak tergapai yang muncul begitu tiba-tiba.

… Segala yang kita miliki, satu-satunya jalan untuk saling menolong.

… Keinginan tak tertahankan yang diinginkan begitu tak tertahankan.

… Kekuatan yang menyembuhkan jiwa dan menghiburkan hati.

… Keadaan yang mencemburukan namun tidak mengenal dengki atau kejahatan, hanya empati dan kerinduan untuk menjadi lebih besar daripada dirinya sendiri.

… Sesuatu yang abadi; rupa mungkin berubah, tetapi bukan hakekatnya.

… Sebuah tanda dari langit bahwa kamu ada disini untuk satu alasan.

… Sebuah keputusan, bukan emosi atau perasaan, bahwa jika dibuat dari hati dia akan mengalahkan segalanya.

… Apa yang membuat lelaki lemah menjadi berani dan seorang raja melepaskan mahkotanya.

Kata-kata bijak diatas mengandung arti “Apa Itu Cinta dan Kasih Sayang” atau anda bisa mengartikannya sendiri, jadi intinya kan cinta dan kasih sayang itu memang diperlukan semua manusia terlebih wanita ya

Tension

Aku x tahu la nk cakap ape lagi... akak aku tu melamapau la... kerja rumah bukan nak buat... aku balik keje je rumah bersepah... rumah dah macam bukan rumah,,, tak tahu la ape yg adik-adik aku buat kat rumah 2... sebelum nie bersih and kemas je kalau akak aku tak ade... mama pon cakap macam tu...sekarang nie aq lah yang terpaksa ambik tahu sal rumah... ade akak macam xde akak... ade pon x gune... rumah dah macam tongkang pecah pon boleh duduk diam... maklum la sebelum nie ade orang gaji... tapi ape salahnye dia kemas rumah,,, rumah dia jugak kan... tak de salahnye pon tolong kemaskan... lagi sedap mata memandang... mama and ayah pon suke... dah la semua aku buat... tapi tolong la jage rumah sikit... bukan susah pon... macam mane la agaknye kalau akak aku tu dah kahwin... masak pon x pandai... kemas rumah haram kejadah... ish... muke je lawa tapi "PEMALAS"... kalau lelaki kenal dia macam tu la agaknye mesti tak nak jadikan die isteri... hahaha al-maklum la tak pandai nk jage rumah and memasak...aku pon tak tahu sampai bile die nak jadi macam tu... dalam bidang akademik die pandai tapi dalam menjage adab rumah nie lain pulak jadinye... lepas nie aku doakan akak tu die pandai jage rumah and masak,,, bukan ape la,,, die kan perempuan,,, sepatutnye pandai semua tu... ape2 pon minta-minta la die berubah... amin

Friday, June 24, 2011

Apa itu Cinta

Mengapa cinta datang dan pergi...

Cinta itu sebuah kisah atau perasaan yang hadir dalam diri setiap insan yang bergelar manusia...
Cinta ini adalah perasaan yang amat mendalam daripada seorang insan kepada insan yang lain...
Cinta ini datang dari hati yang ikhlas untuk seorang insan bagi menyayangi insan yang lain..
MENGAPA PERLU BERCINTA..????
MENGAPA CINTA HADIR DALAM DIRI INI..??
MENGAPA CINTA HADIR JIKA AKHIRNYA AKAN PERGI....????
MENGAPA PERLU BERCINTA... MENGAPA TIDAK AKU HANYA KENAL ERTI PERSAHABATAN DAN TIDAK KENAL AKAN ERTI CINTA... MENGAPA.. MENGAPA.. MENGAPA.....
Aku masih ingat lagi akan ketika zaman kanak-kanak dimana aku hanya kenal erti persahabatan..
Ketika itu, aku langsung tidak ada fikirkan masalah.. aku sentiasa gembira dan ceria...
Persahabatan banyak membantu diri ini dalam kehidupan... Persahabatan tidak akan pudar dan hilang dari hati ini... Persahabatan kekal di ingatan dan bukan mudah untuk dilupakan..

Apabila CINTA hadir dalam diri ini....
Aku merasakan gembira yang teramat dimana ada insan yang sangat mengambil berat tentang diri ini.....
Apabila cinta datang.. Aku merasakan seperti aku di dalam dunia yang baru.. Aku merasakan ketenangan...
Ruang kosong dihatiku ini dipenuhi dengan rasa kasih sayang seorang insan.. Aku merasakan seperti duniaku yang gelap ini kini terang yang teramat...
Mataku seolah-olah baru dibuka dan aku baru melihat keindahan yang diciptakan Tuhan...
MasyaAllah...

Aku sangat bersyukur dengan segala pemberian-Nya...
Aku tidak lagi keseorangan dan tidak lagi berada di dalam kegelapan...
Sungguh indah rasanya apabila dilamun cinta...

TETAPI.......... Apabila cinta yang kian lama terpahat dihati ini pergi...
Aku seolah-olah terbangun dari mimpi-mimpi indahku...
Semua keinginginanku seperti kertas-kertas dan sampah-sampah yang dibuangkan dan dibakarkan.....
Duniaku yang kian cerah dan terang berderang kini gelap gelita...
Aku seperti jatuh ke dalam lubang yang amat dalam dan tiada jalan dan pintu untuk keluar..
Aku hidup sendirian di dalam kegelapan dan kesepian yang teramat...

TIADA SIAPAKAH YANG BOLEH BANTU AKU... TIDAK ADAKAH ORANG YANG INGIN MEMBANTU DIRI INI YANG DAHAGAKAN CINTA DAN KASIH SAYANG DARI SEORANG INSAN......

Setelah lama aku berdoa kepada Tuhan yang Maha Esa.. Aku merasakan seperti aku nampak cahaya yang berkelip-kelip....
APAKAH CAHAYA ITU..???
Aku kini nampak cahaya itu semakin nyata....
Adakah itu jalan keluar..??
Aku merasakan seperti aku telah menemui jalan keluar dari kegelapan...
Aku tidak lagi rasa kekosongan...
Adakah ini cinta yang akan hadir semula kepada diriku...??
Aku bersujud dan besyukur kepada Allah kerana aku telah menemui cinta itu semula....
Aku tidak mahu melepaskan cinta ini...
Aku mahukan CINTA ini kekal dihatiku buat selama-lamanya...
kerana..... tanpa rasa cinta... diri ini akan kesepian dan keseorangan............

Tuesday, June 21, 2011

"kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain"

Ni 1 lg cter yg aku jmp msa tga2 belek home... hahahahaha.... cte ni mmg sdey bg aku... n aku harap cte ni bg pengajaran pada sesiapa pn... HARGAI DIA SEBELUM TERLAMBAT.... :) Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha.. OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan.. Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply.. Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die......... "SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!" Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima.. Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku... Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4... Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku.. Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas.. Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah.. Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin.. Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....
by: Daniey Nyew